Ο Νίκος Γύρας είναι τραγουδιστής, πολύ-οργανίστας, συνθέτης, στιχουργός, ενορχηστρωτής και διασκευαστής και ζει στην Αθήνα.

Γεννήθηκε στα Ιωάννινα και σπούδασε στο Τμήμα Λαϊκής & Παραδοσιακής Μουσικής του Α.Τ.Ε.Ι. Ηπείρου. Παίζει κλασική, λαϊκή, άταστη και ηλεκτρική κιθάρα, ούτι, λαούτο, πολίτικο λαούτο, σάζι, cumbus, μπουζούκι, τζουρά, μπαγλαμά, μαντολίνο, μπάντζο και κοντραμπάσο.

Έχει συμμετάσχει σε πολυάριθμες ηχογραφήσεις κι έχει εμφανιστεί σε εκπομπές στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο. Έχει παρουσιαστεί σε διάφορες συναυλίες, φεστιβάλ και μουσικές σκηνές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό κι έχει συνεργαστεί με τους: Γ. Ανδρεάτος, Φ. Βελεσιώτου, Η. Βρεττός, Δ. Γαλάνη, Φ. Δάρρα, Π. Θαλασσινός, Α. Ιωαννίδης, Β. Καρράς, Δ. Καρράς, Γ. Κότσιρας, Α. Κετιμέ, Β. Κορακάκης, Π. Λάλεζας, Μ. Λιδάκης, Γ. Μαζωνάκης, Σ. Μάλαμας, Ν. Μποφίλιου, Σ. Παπάζογλου, Μ. Πάππος, Δ. Σαββόπουλος, ορχήστρα εννιά νομά, ορχήστρα Βασίλη Τσιτσάνη κ. ά.

Κυκλοφόρησε τον δίσκο «Φτερό στον άνεμο» σε δικούς του στίχους και μουσική. Ο δίσκος του «Καημομπούρια» αποτελείται από προσωπικές του συνθέσεις σε στίχους Δημήτρη Καρρά με αφορμή το έργο του Ηλία Πετρόπουλου.

Με ιδιαίτερη ευαισθησία για τη μοιρασιά της γνώσης και των εμπειριών, ο Νίκος Γύρας διδάσκει τα όργανα που παίζει. Επικεντρώνεται στη λαϊκή κιθάρα και δίνει έμφαση στη συνοδεία, στην εναλλακτική εναρμόνιση και στην ακουστική εξάσκηση.

Είναι δραστήριος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τροφοδοτεί το προφίλ του στο Instagram καθώς και το κανάλι του « Around Music » στο YouTube όπου παρουσιάζει τη μουσική του και τις δραστηριότητές του.

Instagram: @gyrasnikos

Facebook: Nikos Gyras

https://www.facebook.com/gyrasnikos

Facebook page: Nikos Gyras- Νίκος Γύρας

https://www.facebook.com/profile.php?id=100042937281956

YouTube Channel: Around music

https://youtube.com/channel/UCmNwa98430050Y_wAI3iW